Srpska knjiga surovija od ,,Srpskog filma“

Poznati magazin Bookvar.rs objavio je recenziju našeg romana Odrastanje, a potpisuje je Miki Aranđelović.

 

foto: Bookvar

 

Kada je 2010. godine počeo da se prikazuje Srpski film za promociju je korišćen element šoka. Priče o zabranama, cenzurama, napuštanju sale i povraćanju publike, obično su najjeftinije marketinške fore za filmove koji, zapravo, nemaju mnogo toga drugog da ponude. I danas, četrnaest godina nakon premijere, na Vikipediji i dalje na vrhu stranice o ovom filmu stoje ti elementi šoka, a ne nagrade ili priznanja.

Suviše banalna priča koja mi možda bila ubedljiva kao epizoda stripa Dilan Dog, na filmskom platnu nije funkcionisala.

Međutim, priča koja ne uspeva da se dočara pokretnim slikama, nekada može da se odlično ispriča rečima.

Upravo je to slučaj sa knjigom Odrastanje Dušana Pavlovića za čije objavljivanje je dovoljno hrabrosti imala izdavačka kuća No Rules.

Odrastanje može da se opiše kao Oliver Tvist u filmu Život i smrt porno bande. Glavni junak je nežni dečak koji rano ostaje bez majke koja ga je jedina volela i razumela i biva prepušten toplim emocijama distanciranog oca i brizi nezainteresovane maćehe.

Uskraćen svega onoga što je čoveku potrebno kako bi sazreo, bez porodice i ljubavi, tokom formativnih godina propušta priliku da postane bilo šta. Ne više od senke, pronalazi Gazdu, surovog čoveka lišenog bilo kakvog moralnog obzira, koji ga čita kao knjigu i koji mu pruža priliku da svoju prazninu ispuni nečim.

Priroda ne voli prazan prostor i, ako čovek ne nađe smisao u ljubavi i dobroti, ona će mu dušu ispuniti patnjom i mržnjom.

Gazda to zna i svog mladog učenika vodi na surovo putovanje ispunjeno nemilosrdnim zločinima, maltretiranjima i iživljavanjima.

Kada brutalna ubistva više nisu dovoljna da zadovolje njuhovu potrebu da uništavaju život, započinju svetsku turneju snimanja snaf filmova.

A onda se dogodi nešto gotovo nezamislivo – dečak ponovo spozna ljubav.

U svetu koji je stvorio Dušan Pavlović ovo ne može proći nekažnjeno.

Odrastanje je knjiga-rolerkoster koja vodi na ludačku vožnju kroz ono što i stoji u naslovu. Brz ritam priče i jednostavan, pitak, stil, čine ovu knjigu lakom za čitanje. Sa druge strane, sadržina možda može biti suviše uznemirujuća za nekoga.

Ipak, autor je odlučio da upravo na ovaj način ogoli život i da na jedan, pomalo neuobičajen način, prikaže putovanje ljudske duše.

Uprkos svemu, Odrastanje je bajka smeštena u nemilosrdni svet. U pitanju je klasična priča, stara koliko i čovečanstvo, priča o junaku, njegovom padu, spasenju i kraju putovanja.

Ovo je jedna knjiga kakva nedostaje srpskoj književnosti. Retka i, upravo zato, zanimljiva.

 

Foto: Bookvar

 

Kritičar i autor Miki Aranđelović uvek nas obraduje lepim naslovima, za koja se lako zainteresujemo jer su uvek probrana po visokom kriterijumu i stila i tematike, i zato nam je posebna čast da se i naše Odrastanje našlo u fokusu njegove pažnje. Na linku možete pogledati odlomak iz knjige, kao i promo video, a na našem Instagram nalogu i lajv promocije održane u Kvaki 22. 

Zlokobna rukovet: prikaz romana

9. jul 2024.

Prva saudijska knjiga kod nas

9. jul 2024.