Dobrodošli na platformu projekta o nacionalnim manjinama!

Projekat Svi jezici Pančeva prikazuje višejezičnost i kulturnu raznolikost na teritoriji ovog grada, najbližeg suseda Beogradu, a finansijski je podržan od strane Lokalne fondacije Pančevo.

U okviru ovog projekta intervjuisali smo po nekoliko predstavnika nacionalnih manjina: Rumuna, Mađara, Slovaka, Bugara, Nemaca, i ovde vam predstavljamo te razgovore u vidu video snimaka. 

Pored toga, donosimo i kratke informacije o naseljavanju Pančeva i istorijskim grupacijama naroda koji su naseljavali ovu teritoriju. 

Platforma je otvorena i dopunjavaće se novim razgovorima s vremena na vreme.

Za početak, tu su po tri predstavnika svake od navedenih manjina, s tim da pojedini sagovornici objedinjavali i više manjina u jednoj, što je još zabavnije!

Štampanu publikaciju Svi jezici Pančeva moći ćete od oktobra besplatno preuzeti na par mesta u gradu, kao i u prostorijama Lokalne fondacije Pančeva, i kod nas lično.

Cilj projekta je uspostavljanje trajnog mesta za razmenu znanja o nacionalnim manjinama, sveže ažuriranu novim sagovornicima i pričama, a sve sa željom podizanja svesti o značaju različitosti, multietničnosti, multikulturalnosti i višejezičnosti koja je krasila, i dan-danas krasi – ali nevidljivo, Vojvodinu.