O autorima ispod radara mejnstrima

Urednički tim iza sve prisutnijeg izdavača pod nazivom No Rules  zvanično se oformio 2020. godine kao udruženje građana, ali je na domaćoj književnoj sceni delovao i pre toga kroz razne književne tekstove i publikacije. Usmereno na objavljivanje domaćih dela i prevoda koji su „pomalo ispod radara mejnstrima“, No Rules izdavaštvo je za poslednjih nekoliko godina iznelo preko trideset kvalitetnih naslova različitih žanrova i tematskih usmerenja. Među njima su često dela zaboravljenih domaćih autora, neprevođenih ili nedovoljno prevođenih pisaca iz sveta, ali i novih, svežih glasova koji bi u narednim decenijama mogli oblikovati domaću književnu scenu.  

Uz pomalo nekonvencionalan pristup odabiru dela koji se bazira više na tome da se autoru dopusti što više slobode i uživanja u pisanju, a manje na komercijalnoj računici, No Rules se izdvojio i kvalitetom tema i lekture. Naš urednički tim posebno preporučuje zbirku priča „U čekaonicama“Dragane V. Todoreskov, koja se pozabavila psihičkim poremećajima žena u modernom društvu, kao i roman „Niz pukotina“ Nikole Radića, za čije teme bi se moglo reći da su tipične milenijalske, a jezik autentično besprekoran.

Tu je svakako i mnoštvo drugih naslova koji obećavaju jednako zanimljive uvide, ali dok ih sve ne raščitamo, pozvali smo Sofiju Živković da nam kaže nešto više o svom radu i svojim ambicijama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.  

Nastavak intervjua pročitajte u nastavku, na sledećem linku. 

O romanu ,,Odrastanje''

31. mart 2024.

Saudijska književnost ruši jezičku barijeru

31. mart 2024.