O romanu ,,Odrastanje“

Odrastanje je roman o nesigurnom i osetljivom mladiću koji se spetlja sa potpuno pogrešnim ljudima i krene stanputicom. Roman se bavi nasiljem – nasiljem u porodici, nasiljem u društvu, seksualnim nasiljem, psihičkim i fizičkim nasiljem…

Naš glavni junak je neimenovani fotograf koji je obeležen traumatičnim događajima iz detinjstva.

U detinjstvu bio je zanemaren, odbačen, napušten i prepušten sam sebi. Odrastajući u disfunkcionalnoj porodici navikao je na patnju, bol, usamljenost, konstantno je strahovao i plašio se napuštanja. Poremećeni porodični odnosi ostavili su traga na njegovu psihu, te tako on izrasta u čoveka koji ne zna šta hoće, nesnađen je i nezreo. Takav, idealna je meta za manipulaciju ozbiljnog predatora sa kojim se susreo i nazvao ga – Gazda.

Gazda je neko ko se ne plaši ničega, neko ko sebi daje za pravo da bude štagod on želi da bude i on postaje njegov uzor, neko koga se u isto vreme plaši i neko kome se divi, oseća strah i strahopoštovanje, želi da bude kao on i u njemu vidi spas.

U početku, naš glavni lik je toliko izgubljen da ne shvata kolike su posledice njegovog ponašanja. Njegov zadatak bio je da Gazdi dovede novu žrtvu nad kojom bi vršio nasilje, dok je on bio samo posmatrač i sporedna uloga u tom filmu. Sa Gazdom prolazi kroz razne užase, konstantno mu je potčinjen i sa njim ima odnos na nivou učenik-učitelj. Ali, šta se dešava kada učenik nadmudri učitelja? Šta se dešava kada dželat postane žrtva?

Kako ima dosta eksplicitnih scena, dosta scena nasilja i eksplicitnog izražavanja ovaj roman bih preporučio isključivo osobama starijm od 18 godina. Stil pisanja je praktično ulični, sa dosta slenga. Priču pratimo iz ugla nasilnika i roman opisuje šta se u njegovoj glavi dešava.

Nasilje je osnovna tema, dok se u pozadini bavi disfunkcionalnom porodicom i patrijahalnim društvom.

Mesto radnje nije precizirano, svi likovi u romanu su neimenovani i dodeljen im je nadimak – Gazda, Ona, Tata, Balerina… To može biti bilo ko, bilo gde.

Roman jeste drugačiji, nešto novo što se domaćih autora tiče, autentičan je i iako ima mali broj stranica potreban vam je jak želudac da stignete do samog kraja.

 
Ovako je o romanu Odrastanje Dušana Pavlovića pisao na svom Instagramu @pedja_reads 
 
 
 

Srpski štampar iz 16. veka Božidar Vuković (direktno iz Venecije)

28. mart 2024.

O autorima ispod radara mejnstrima

28. mart 2024.