Knjiga koju svaka žena treba da pročita

MISLILI STE DA STE POTPUNO SAMI?

Jeste li se i Vi nekada našli u nekoj od čekaonica za lepši život? Da li je i Vas nekad sredina osuđivala, krili ste depresivne faze, prave razloge svojih odluka, prava osećanja koja su motivisala određene postupke? Mislili ste da ste potpuno sami u tome i da Vas niko ne čuje, ne vidi i ne razume?

Ako je tako, na pravom ste mestu, ovde na blogu našeg izdavaštva. Uverićete se vrlo brzo da je ovo zaista knjiga koju svaka žena treba da pročita, bar jednom u životu.

Knjiga priča Dragane V. Todoreskov U čekaonicama, sa podnaslovom istorija ženskih mentalnih poremećaja, čita se u dahu. Ali u ispresecanom dahu. Ipak, one će vas, uprkos teskobi čekaonica, neverovatno zabaviti zbog svog zdravog i svakodnevnog humora. 

Iako zvuči kao medicinsko štivo, ili bar popularna psihologija, ova knjiga je zapravo fikcija, no premašila je dosege bilo kakve naučne literature, jer nudi mnogo više od toga, nudi praksu: poremećaji o kojima smo čitali u teoriji dobijaju na težini kada ih posmatrate uživo, na 190 stranica priča.

knjiga koju svaka žena treba da pročita

Jednog mladića pritvara policija zbog neobične opsesije njegove majke. Devojka svojoj velikoj ljubavi kaže da joj više nikad ne piše, i to nakon razmene ogromne nežnosti. Da li poznati umetnik zaista ne daje tajne znake svojoj obožavateljki? Zašto domu za stare jedna žena priprema spisak stvari iz nekadašnje kuće i uputstva šta činiti sa njima? Saznaćete uzroke i tačne odgovore na ova i mnoga druga uvrnuta pitanja.

RADNJA I STIL

Sve vreme dok se čita, imate osećaj da vam autorkin ili naratorkin glas viče: Nisi sama! Zaista, možda se nalazite u javnoj ispovedaonici, u školi za povređene i ranjene, za odbačene, ponižene, obmanute… ali sami niste dok ste sa ovom knjigom.

Ova zbirka priča Dragane V. Todoreskov nama kao urednicima donela je potpuno novi svet koji ‘’oduvava’’ svojom surovošću i srušenim snovima, prikazan u svoj svojoj već viđenoj izvitoperenosti patrijarhata a tako virtuoznim stilom napisan, i protkan svežim humorom.

Čitamo o svim profilima ženskih likova. O svim ženskim boljkama, dilemama, nemirima žena svih zanimanja i godišta, od mlade influenserke do umiruće starice.

Ova knjiga će vas zamisliti nad samom sobom. Da li pripadate nekoj od tih profila žena? Da li ima rešenja za njihova, i vaša, čekanja? Poznajete li neku takvu ženu, kojoj će možda svest o tome u šta se uplela pomoći, možda i rešiti problem? Ne zaboravite, ovo nije knjiga iz popularne psihologije, ali jeste verodostojno psihologizovano, oslonjeno na realan život i problemske situacije.

Mlada lekarka posle razvoda ostaje bez starateljstva nad sinom; agorafobična studentkinja svoj pravi nemir sakriva od porodice; srednjoškolka-influenserka zapliće se u sopstvenu socijalnu zamku – one su mali deo ženskog proznog tima čija je svakodnevica, prošarana antidepresivima i alkoholom, težak i mučan rad. Podnaslov „istorija ženskih mentalnih poremećaja“ ne otkriva odmah u kojoj su meri junakinje Draganinog proznog prvenca izmanipulisane, ne dopušta da naslutimo kako su se zatekle u čekaonici za neki bolji život, kako su neke od njih u svojim zanosima stigle do samoće, poraza i zabrane prilaska idealnom muškarcu. Kazala je profesorka Vladislava Gordić Petković, maestralno zapazivši suštinu Čekaonica

Aperol Spritz, Divan kićeni Srem, Šta ćemo za večeru?, Ti si tako velik a ja tako mala, Kao krenula da učim, samo su neki od naslova priča iz ove knjige. Samo su neke od ironija, naizgled obične svakodnevne rečenice iza kojih se krije bure baruta kodeksa, ograničenja, bola i još ponečeg.

ODLOMCI IZ DELA

One po svojim nemirima liče na prozu regionalnih književnica Lane Bastašić, Rumene Bužarovske,  Tanje Stupar Trifunović, ali i starijih autorki poput Isidore Sekulić, ili Priča o duši Leposave Mijušković, bave se svim onim intimnim i dubokim ženskim pitanjima koja je bar jednom u životu svaka od nas postavljala.

Dosta je što celo selo ispira usta sa mnom, poznata vam je fraza, zar ne? Fraza i mentalitet, palanačka briga od mišljenja drugih, panični strah od osude, ugnjetavanje sopstvenih želja. Žena mora da bude smerna, umilna, ispravna. Sve drugo je predmet ispiranja usta okoline.

Junakinje su ,,mentalno poremećene“ jer su nesrećne, apatične, ugnjetane, a nikome to ne mogu ili ne smeju da kažu.

Sad joj je svejedno. Neće se braniti. Nek je prebije. Nek ubije boga u njoj. Nek je sve boli. Jer, duša je boli, a za dušu nema leka.

I ovo su svojevrsne priče o duši, kao kod Leposave spočetka XX veka, samo što je Dragana ovu prozu ispisala savremenim jezikom, na mahove slengom, narodskim izrazima, živom i dinamičnom strukturom koja vas osvaja na prvu priču.

KO JE DRAGANA V. TODORESKOV

Pre svega, autorka se dugi niz godina bavi književnom kritikom i uzrok su joj na neki način autorke poput Fride Filipović i Milice Mićić Dimoske. Rođena je 1975. godine u Novom Sadu, gde je i doktorirala filologiju.

knjiga koju svaka žena treba da pročita

Bavila se iscrpno i Juditom Šalgo i Nenadom Mitrovim, Sterijom, Sremcem, Veljkom Petrovićem, objavila brojne naučne radove i prikaze u književnoj periodici.

Ovo je njen prvenac, fikcija koja traumatizuje čitaoca svojom uverljivošću i čini da čitalac iz ove knjige nikako ne izađe isti.

Jedna izuzetno važna i neophodna knjiga. 

Odlomak je dostupan na linku naše prodavnice, a pogledajte i autorkino gostovanje u TV emisiji Vavilon

Kako napisati roman

8. jul 2023.